EMDR versus stabilisatie bij getraumatiseerde asielzoekers en vluchtelingen: resultaten van een voorstudie
Pilotstudie waarin EMDR en stabilisatie worden vergeleken met getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers, met 20 deelnemers.
Article Abstract
“Achtergrond: Getraumatiseerde asielzoekers en vluchtelingen worden klinisch beschouwd als een complexe populatie. Er bestaat discussie over de vraag of bij deze populatie de behandelrichtlijnen voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) moeten worden gevolgd en traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TG-CGT) of Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) moeten worden toegepast, of dat een gefaseerd model waarin begonnen wordt met stabilisatie de voorkeur verdient. Sommige clinici vrezen dat traumagerichte interventies zullen leiden tot onhanteerbare spanning of ineffectief zullen zijn. De effectiviteit van cognitief-gedragstherapeutische interventies bij getraumatiseerde vluchtelingen is inmiddels aangetoond, maar naar de effectiviteit van EMDR bij deze populatie is nog geen onderzoek verricht.
Doel: Ter voorbereiding op een gerandomiseerd onderzoek bij getraumatiseerde vluchtelingen waarin EMDR en stabilisatie vergeleken worden, werd een voorstudie uitgevoerd met 20 deelnemers. Het doel was te onderzoeken of deelname in een gerandomiseerde studie voor deze complexe populatie haalbaar was, en een eerste indruk te vormen van aanvaardbaarheid
en effectiviteit van EMDR.
Opzet: Deelnemers werden random toegewezen aan 11 sessies van ofwel EMDR ofwel stabilisatie. PTSS-symptomen (SCID-I, HTQ), depressieve en angstklachten (HSCL-25), en kwaliteit van leven (WHOQOL-BREF) werden gemeten voorafgaand aan en na afloop van de behandeling en drie maanden na beëindiging van de behandeling.
Resultaten: Deelname van getraumatiseerde vluchtelingen in deze studie werd haalbaar bevonden, hoewel kenmerken van complexe traumatisering leidden tot een hoge uitval vóór deelname en tot complicaties bij metingen. Aanvaardbaarheid van EMDR was gelijk aan die van stabilisatie, met een hoge uitval voor beide condities. Geen van de deelnemers beëindigde deelname aan de EMDR-conditie voortijdig vanwege onhanteerbare spanning. Hoewel de verbetering van EMDR-deelnemers klein was, werd EMDR niet minder effectief bevonden dan stabilisatie. Een verschil in het klachtenbeloop tussen de twee condities, waarbij EMDR wat verbetering en stabilisatie wat verslechtering toonde tussen voor- en nameting, rechtvaardigt de uitvoering van een volledig effectiviteitsonderzoek.
Conclusie: Met enige aanpassingen aan de onderzoeksopzet, is het te rechtvaardigen om een grotere steekproef te includeren met als doel te bepalen welke behandeling meer passend is voor deze complexe populatie.”
—Description from publisher
Article Access
Open Access
ter Heide, F. J., Mooren, T. M., Kleijn, W. C., de Jongh, A., & Kleber, R. J. (2011). EMDR versus stabilisatie bij getraumatiseerde asielzoekers en vluchtelingen: resultaten van een voorstudie. European Journal of Psychotraumatology, 5881. Open access: https://doi.org/10.3402/ejpt.v2i0.5881 (See: “Supplemental”). Access Link: https://www.tandfonline.com/action/downloadSupplement?doi=10.3402%2Fejpt.v2i0.5881&file=zept_a_11814560_sm0001.pdf
Date
August 16, 2011
Creator(s)
F. Jackie June ter Heide, Trudy M. Mooren, Wim Kleijn
Contributor(s)
Ad de Jongh, Rolf J. Kleber
Topics
PTSD
Client Population
Immigrants/Refugees
Practice & Methods
Comparative Studies
Extent
20 pages
Rights
Taylor & Francis
APA Citation
ter Heide, F. J., Mooren, T. M., Kleijn, W. C., de Jongh, A., & Kleber, R. J. (2011). EMDR versus stabilisatie bij getraumatiseerde asielzoekers en vluchtelingen: resultaten van een voorstudie. European Journal of Psychotraumatology, 5881. Open access: https://doi.org/10.3402/ejpt.v2i0.5881 (See: "Supplemental").
Audience
EMDR Therapists, Other Mental Health Professionals
Language
Dutch
Content Type
Article, Peer-Reviewed
Access Type
External Resource, Open Access